Home // BHV Ploegleider

Een BHV ploegleider stuurt bedrijfshulpverleners aan bij een calamiteit. Door de omvang van de organisatie of de aanwezige risico’s kunnen er meerdere bedrijfshulpverleners nodig zijn binnen één vestiging. Daarmee ontstaat gelijk de behoefte aan een BHV ploegleider die de leiding heeft bij calamiteiten wanneer er meerdere bedrijfshulpverleners aangestuurd moeten worden. BHV Zuid-Holland beschikt over een uniek trainingscentrum.

Het voordeel van het trainingscentrum voor het opleiden van een BHV ploegleider

In ons makkelijk bereikbare en speciaal voor de BHV en EHBO ingericht trainingscentrum worden scenario’s als in het echt nagespeeld. Voor de praktijktrainingen beschikt BHV Zuid-Holland over een opleidingscentrum met een tiental realistische trainingsruimtes die jaarlijks weer net even anders zijn. Wij bieden nooit een standaardverhaal, wij komen altijd met trainingsoefeningen die aansluiten bij uw eigen praktijk. Daarnaast hebben wij een geavanceerd camerasysteem waarmee medecursisten kunnen meekijken en op afstand ook betrokken worden in het leerproces.
Wij zijn met het openbaar vervoer en met de auto makkelijk bereikbaar en u kunt gratis parkeren. 

Wie zijn onze instructeurs?

Bij BHV Zuid-Holland staat een ontspannen sfeer tijdens de trainingen voorop. Het beste leerresultaat wordt alleen bereikt als u het naar uw zin heeft. Ons vaste team van geselecteerde instructeurs heeft een achtergrond bij de brandweer en geeft met een grote dosis smart view vanuit de praktijk op een levendige en leuke manier les. Daarnaast geven zij u de handvatten als BHV ploegleider.

Wat zijn de kosten voor een opleiding tot BHV ploegleider?

Voor toelating tot de opleiding BHV ploegleider is het van belang dat de cursist in het bezit is van het certificaat Basisopleiding Bedrijfshulpverlening en beschikt over leiderschapskwaliteiten. Om uw diploma te kunnen behalen bestudeert u eerst onze e learning Ploegleider om te kunnen deelnemen aan de praktijkdag. De totale kosten zijn inclusief digitale leeromgeving zijn € 300,00 exclusief lunch, certificaat en btw. Koffie en thee, chocolademelk en frisdrank zijn inbegrepen in de prijs. Wilt u een opleiding tot BHV ploegleider volgen bij BHV Zuid-Holland? Dan kunt u gemakkelijk via onze website inschrijven. Wilt u meer informatie? Of bent u wellicht geïnteresseerd in een andere opleiding, zoals een EHBO opleiding? Dan kunt u contact met ons opnemen via 070 324 80 03.

Cursusprogramma

Wat leer ik op praktijkdag?

 • Beoordelen van de veiligheidssituatie
 • Meerdere praktijk oefenen met gedegen evaluatie
 • Wet- en Regelgeving
 • De organisatie van bedrijfshulpverlening
 • Begeleiden van de BHV-inzet
 • Verbindingen
 • Inzet en motivatie
 • Ontruiming
 • Evalueren en rapporteren van de inzet
 • Salvage (hulp na brand)

Naast de coördinerende rol tijdens de inzet is de ploegleider ook verantwoordelijk voor het trainen en getraind houden van de BHV-ers en voor het beheer en de controle van de materialen die tot de BHV-er zijn of haar beschikking zijn. De cursus is een waardevolle aanvulling op het borgen van de BHV continuïteit in het bedrijf en zet de BHV organisatie naar een hoger niveau.

U leert in scenario’s denken en krijgt meer inzicht in uw restrisico’s op uw bedrijf. Ook het inschatten wat er binnen uw bedrijf van belang is om regelmatig te oefenen en hoe u het beste de oefening kunt nabespreken zullen onderwerpen zijn die getraind worden. De dag staat vooral in het teken van bedenken doen en gezamenlijk evalueren.

Hoe lang duurt de opleiding?
Het eerste deel bestaat uit een e-learning programma van ca. 2 uur. De Ploegleider praktijkdag duurt van 09.00 tot 17.00 uur met toets. Daarna helpen we u op weg in uw rol als ploegleider.

Huiswerk opdracht na de praktijkdag
Na afloop van de trainingsdag ontvangt u nog een huiswerkopdracht welke u binnen 1 maand moet hebben ingediend. Deze huiswerk opdracht zal er voor zorgen dat u goed inzicht krijgt in uw rol als ploegleider op uw locatie.
De huiswerkopdracht zal de BHV Zuid Holland worden nagekeken en u ontvangt hierover feedback.

Beschikbare Data

dinsdag 17 mei 2022                     09:00-16:30

vrijdag 21 oktober 2022                09:00-16:30

 

 

Vraag & Antwoord

Voor wie is deze opleiding ploegleider bestemd?
Voor toelating tot de opleiding BHV Ploegleider is het van belang dat de cursist in het bezit is van het certificaat Basisopleiding Bedrijfshulpverlening en beschikt over leiderschap kwaliteiten. Wanneer u een groep bedrijfshulpverleners moet aansturen tijdens een calamiteit is de opleiding zeer waardevol.

Wat kost de opleiding ploegleider inclusief de digitale leeromgeving en praktijk-dag?
De kosten voor de cursus zijn € 300,00 p.p.

Moet ik een Ploegleider diploma hebben?
Bij goed gevolg kunt u het BHV ploegleider certificaat ontvangen (€ 13,00). Het kunnen overleggen van de Ploegleider certificering is geen wettelijk eis. Het certificaat heeft in een geldigheidsduur van één jaar en kan jaarlijks worden verlengt door het volgen van een herhaling ploegleider.

Moet ik mijn eigen lunch mee nemen?
Wij verzorgen op deze cursusdag vrijblijvend het dag arrangement met lunch welke bestaat uit een buffet klaargezet door onze gastvrouw met soep, luxe broodjes, diversen kaas en vleeswaren, zoetwaren, rauwkost, salades, melk, jus d’orange, warme snack, vers fruit & yoghurt. De kosten voor het lunch arrangement bedragen € 20,- p.p.  Als u geen gebruik wenst te maken van dit geprezen arrangement dan kunt u bij ons gewoon uw eigen brood nuttigen.

Wat is de groepssamenstelling?
Wij hanteren altijd kleine groepen cursisten van maximaal 10 deelnemers.

Is herhaling verplicht?
Het Arbobesluit adviseert om jaarlijks herhalingslessen te volgen. Na het behalen van het certificaat nemen wij contact met u op en kan de cursist deelnemen aan de jaarlijkse herhaling ploegleider. Wel is het noodzakelijk om naast de herhaling ploegleider ook de BHV herhaling te blijven volgen.

Waarom BHV Zuid Holland
BHV Zuid Holland kijkt jaarlijks kritisch naar haar eigen functioneren en serviceverlening.  Zowel onze instructeurs als de samenwerking met andere bedrijven evalueren wij jaarlijks. Wij blijven steeds op zoek naar een stuk kwaliteitsverbetering. Met onze jarenlange ervaring in de professionele hulpverlening kijken wij naar nieuwe ontwikkelingen in de BHV-markt. Steeds weer innoveren wij met het gebruik van de laatste technieken, dit vinden wij van groot belang. Hulpverlenen is voor u geen dagelijks werk en daarom besteden wij veel zorg aan het praktisch oefenen en de didactische waarde van uw cursus.

Is ploegleider het zelfde als de opleiding hoofd bedrijfshulpverlening?
Nee. HBHV Opleiding Coördinator/Hoofd BHV is een andere opleiding dan de opleiding ploegleider. De HBHV houdt zich meer bezig op bestuurlijk niveau.

De HBHV neemt de organiserende taak over van de werkgever. Deze opleiding leidt cursisten op tot coördinator/hoofd BHV en geeft voldoende kennis en handvaten om deze functie naar behoren te kunnen uitoefenen. Deze opleiding is bedoeld voor personen die managementverantwoordelijkheid willen dragen voor een onderdeel van de organisatie en/of verantwoordelijk zijn voor het voorbereiden en implementeren van het arbobeleid. In de cursus wordt er vanuit gegaan dat deelnemers beschikken over algemene managementvaardigheden zoals leidinggevende en communicatieve vaardigheden. De opleiding neemt 3 dagen in beslag, verspreid over niet-aaneengesloten dagen en is zeker een pittige studie. De derde dag is de examen-dag waarbij de cursist een schriftelijk examen aflegt en een beleidsstuk moet presenteren aan een examencommissie. Voor de voorbereiding van het examen wordt er tussen de 10 en 16 weken uitgetrokken.

De volgende onderwerpen komen aan bod bij de HBHV opleiding?

 • Wet- en regelgeving
 • Taken en eisen BHV
 • Arbobeleid
 • RI&E en organisatie van de BHV
 • Opzet en beheer van de BHV-organisatie
 • Controleren en bijsturen

De opleiding wordt afgesloten met een theorie-examen en verdediging van het beleidsstuk. Na het succesvolle verdedigen van het beleidsstuk en het behalen van het examen, ontvangt de cursist het landelijk erkende diploma “Coördinator / Hoofd BHV” van het NIBHV.

Verdere informatie over deze opleiding kunt u bij ons aanvragen.
De kosten voor de HBHV opleiding zijn € 1.150,- inclusief NIBHV examen, lunch en boeken.

Genoemde prijzen zijn exclusief btw.

100 % tevredenheidsgarantie / geld terug

Onze spelregels wat betreft de tevredenheidsgarantie:
De 100% tevredenheidsgarantie geldt op alle BHV opleidingen van BHV Zuid Holland;
Bij een meerdaagse opleiding kun je op een willekeurig moment van de eerste cursusdag aangeven dat je niet tevreden bent;
Bij een eendaagse opleiding kun je op een willekeurig moment van de ochtend (tot uiterlijk in de pauze) aangeven dat je niet tevreden bent;
Als je hebt aangegeven niet tevreden te zijn, wordt daarmee vanaf dat moment de cursus voor je beëindigd;
Het volledige cursusgeld wordt teruggestort als je hier gebruik van maakt.

Eigen binnen locatie met brand en EHBO faciliteiten
Instructeurs uit de praktijk –Ambulance of Brandweer
Realistische trainingen
Hoogwaardige kwaliteit
Administratieve zekerheid